• Post category:Reviews in Swedish
  • Post last modified:April 3, 2022

SOPOR 

FARSEN OM DEN ANDL√ĖSA VECKAN I KUNGARIKET.

Barn i Farsta ockuperar, med hjälp av en treårig prinsessan Victoria (Lena Nyman), Kungliga slottet och tar kungaparet (Brasse Brännström, Grynet Molvig) som gisslan. Folkomröstningen om kärnkraften vilade tungt i Tage Danielssons sinne när han skrev den här satiriska betraktelsen över tillståndet i riket. Här finns ett tydligt barnperspektiv som ibland kokar ner de politiska frågorna till ett väl enkelt stadium; deras sanningar blir ibland lite väl uppenbara. Men kreativt är det förstås. Som roligast när filmen gör narr av partiledarna; särskilt Allan Edwall som Fälldin och Margaretha Krook som Bohman står ut.

1981-Sverige. 101 min. F√§rg. Producerad av¬†Olle Hellbom, Tage Danielsson. Regi, manus: Tage Danielsson. I rollerna: Brasse Br√§nnstr√∂m (Carl XVI Gustaf), Grynet Molvig (Silvia), Lena Nyman (Victoria), Hj√∂rdis Petterson, Sven Lindberg, Allan Edwall‚Ķ Margaretha Krook, Lars Amble, Pierre Lindstedt, G√∂sta Ekman, Magnus H√§renstam, Hans Alfredson, Sigge F√ľrst, Eddie Axberg, G√∂sta Engstr√∂m, Hatte Furuhagen, Claes Ljungmark, Tage Danielsson.

Trivia: Många berömda journalister spelar sig själva i filmen. 

 

IMDb

What do you think?

3 / 5. Vote count: 1

Got something to say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.