• Post category:Reviews in Swedish
  • Post last modified:January 30, 2022

Söderkåkar

Gideon Wahlbergs folklustspel om rivaliteten mellan två bröder på Söders höjder, förstärkt av romansen mellan två tonåringar, filmades redan 1932, men det är den här tv-versionen som har blivit en klassiker. Främst beror det på rollistan, där framför allt Arne Källerud och Monica Zetterlund dominerar som hederlig murarbas och det väldigt värmländska hembiträdet som skrev in sig i tv-historien med repliken ”ja se, karlar, det är mitt liv det”. Även Sune Mangs och Mille Schmidt roade som kavaljererna; liksom många andra i rollistan har de härliga sångnummer. Tekniskt sett är det bara filmad scenfars, men mycket charmigt. 

1970-Sverige. Gjord för tv. 165 min. Färg. Regi, manus: Bernt Callenbo. Pjäs: Gideon Wahlberg. I rollerna: Arne Källerud (Johan Johnsson), Gunn Wållgren (Hanna Johnsson), Börje Mellvig (Erik Jaeson), Marianne Stjernqvist (Aurore Jaeson), Tom Deutgen, Essy Persson… Tor Isedal, Monica Zetterlund, Sune Mangs, Mille Schmidt, Fredrik Ohlsson.

Trivia: Ursprungligen visad i sex avsnitt. 

MEDEL

IMDb

What do you think?

0 / 5. Vote count: 0

Got something to say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.