• Post category:Reviews in Swedish
  • Post last modified:April 27, 2021

Rid i natt: En by reser sig

H√∂sten 1940 hade andra v√§rldskriget p√•g√•tt i ett √•r. Vilhelm Moberg, som d√• var firad f√∂rfattare och dramatiker, hade hemf√∂rlovats fr√•n beredskapstj√§nst och b√∂rjade f√∂rbereda en ny bok. Utkastet hade han sedan tidigare; han ville skriva en roman om ett bondeuppror i sitt √§lskade Sm√•land som utspelade sig p√• 1600-talet. Handlingen skulle √§ga rum i V√§rend, en plats d√§r befolkningen hade aktivt deltagit i uppror mot Gustav Vasa. Men Moberg var p√•verkad av h√§ndelserna i sin omv√§rld och gav ber√§ttelsen en ny symbolisk mening: den blivande ‚ÄĚRid i natt!‚ÄĚ handlade egentligen om det nazistiska hotet.

Tyska officerare belönas med gårdar
Efter det trettio√•riga krigets slut befinner sig flera tyska officerare i Sverige och har efter insatserna i kriget bel√∂nats av drottning Kristina med g√•rdar. Bertold Klewen kr√§ver via sitt ombud, fogden Lars Borre (Erik ‚ÄĚBullen‚ÄĚ Berglund), att b√∂nderna i Br√§ndebol by blir hans arbetare. Det √§r inga konstigheter, resonerar fogden, det √§r bara att lyda f√∂r vem vill inte ha fred? S√• ser inte b√∂nderna p√• saken; de respekterar drottningen, men anser d√§rmed ocks√• att de lyder under kronan, inte under en utl√§ndsk herre.

De flesta viker sig dock när byns ålderman, Jon Stånge (Lars Hanson), går med på att kröka rygg för Klewen. Den ende som vägrar lyda är Ragnar Svedje (Oscar Ljung), som trotsar fogden och skadar en av hans män. Svedjebonden påbörjar ett nytt liv som fredlös ute i skogen, ständigt jagad av Klewens män.

Både pjäs och film
Boken blev en stor framgång, även i det ockuperade Danmark. 1942 arbetade Moberg både med en pjäs för Dramaten som var baserad på boken och med Gustaf Molander som skulle göra filmversionen. På den tiden var Molander en av de mest respekterade regissörerna, en veteran vad gäller salongskomedier och hans Intermezzo (1936) hade lanserat Ingrid Bergman i Hollywood. Rid i natt! blev en av Molanders mest imponerande filmer. Kanske ger den ett högtravande intryck för en modern publik, med allvarliga skådespelare i 1600-talskläder som levererar ödesmättade repliker. Men Moberg hjälpte Molander med manuset och hans bondesmåländska från forna tider är fascinerande att lyssna på.

Visst √§r det allvarligt, men det √§r ocks√• f√∂r att Molander tar ber√§ttelsen och dess symbolik p√• allvar ‚Äď filmen sk√§ms inte f√∂r sitt patos och i slutet talar Rid i natt! allvar om friheten som st√•r p√• spel. Symboliken, med den tyske herren som tvingar sin omgivning till slavarbete, √§r inte subtil, men effektfull. H√§r finns ett stort m√∂rker och en r√∂rande sidohistoria om Botilla (Eva Dahlbeck, i sin filmdebut), flickan som √§r trolovad med Svedjebonden, och som blir anklagad av den lismande Annika (Gerd Hagman) f√∂r att vara en trollkona. Det leder till att hon blir st√§mplad av de andra kvinnorna i byn; det √§r inte l√•ngs√∂kt att j√§mf√∂ra tragedin i hennes √∂de med den nazistiska jakten p√• judar.

Filmen är skickligt iscensatt, storslagen och spännande, med funderingar kring mod som är långt ifrån simpla. I en liknande kris är det inte självklart vilken väg man hade valt: att som byns ålderman försöka bibehålla freden genom att göra eftergifter som har ett högt pris eller att som Svedjebonden välja uppror och därigenom offra allt han äger och riskera sitt liv (för att inte tala om dem han håller kär).

Det √§r minnesv√§rda sk√•despelare rakt igenom; Hanson, Dahlbeck och Hagman √§r alla utm√§rkta i sina roller, men fr√•gan √§r om inte ‚ÄĚBullen‚ÄĚ Berglund √§r s√§rskilt sl√•ende som fogden, en sj√§lvs√§ker tyrann som vet hur han ska √∂vertala b√∂nderna med en v√§l avv√§gd blandning av hot och reson.¬†

Rid i natt! 1942-Sverige. 107 min. Svartvit. Producerad av¬†Harald Molander. Regi, manus: Gustaf Molander. Bok: Vilhelm Moberg. Foto: √Öke Dahlqvist. I rollerna: Lars Hanson (Jon St√•nge), Oscar Ljung (Ragnar Svedje), Eva Dahlbeck (Botilla), Gerd Hagman, Erik ‚ÄĚBullen‚ÄĚ Berglund, Hilda Borgstr√∂m‚Ķ Artur Rol√©n, Torsten Lilliecrona, Anders Ek. R√∂st: Holger L√∂wenadler.

Trivia: Nyinspelad som en miniserie, Rid i natt! (1985).

 

IMDb

What do you think?

0 / 5. Vote count: 0

Got something to say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.