• Post category:Reviews in Swedish
  • Post last modified:April 27, 2021

Rid i natt: En by reser sig

Hösten 1940 hade andra vĂ€rldskriget pĂ„gĂ„tt i ett Ă„r. Vilhelm Moberg, som dĂ„ var firad författare och dramatiker, hade hemförlovats frĂ„n beredskapstjĂ€nst och började förbereda en ny bok. Utkastet hade han sedan tidigare; han ville skriva en roman om ett bondeuppror i sitt Ă€lskade SmĂ„land som utspelade sig pĂ„ 1600-talet. Handlingen skulle Ă€ga rum i VĂ€rend, en plats dĂ€r befolkningen hade aktivt deltagit i uppror mot Gustav Vasa. Men Moberg var pĂ„verkad av hĂ€ndelserna i sin omvĂ€rld och gav berĂ€ttelsen en ny symbolisk mening: den blivande ”Rid i natt!” handlade egentligen om det nazistiska hotet.

Tyska officerare belönas med gÄrdar
Efter det trettioĂ„riga krigets slut befinner sig flera tyska officerare i Sverige och har efter insatserna i kriget belönats av drottning Kristina med gĂ„rdar. Bertold Klewen krĂ€ver via sitt ombud, fogden Lars Borre (Erik ”Bullen” Berglund), att bönderna i BrĂ€ndebol by blir hans arbetare. Det Ă€r inga konstigheter, resonerar fogden, det Ă€r bara att lyda för vem vill inte ha fred? SĂ„ ser inte bönderna pĂ„ saken; de respekterar drottningen, men anser dĂ€rmed ocksĂ„ att de lyder under kronan, inte under en utlĂ€ndsk herre.

De flesta viker sig dock nÀr byns Älderman, Jon StÄnge (Lars Hanson), gÄr med pÄ att kröka rygg för Klewen. Den ende som vÀgrar lyda Àr Ragnar Svedje (Oscar Ljung), som trotsar fogden och skadar en av hans mÀn. Svedjebonden pÄbörjar ett nytt liv som fredlös ute i skogen, stÀndigt jagad av Klewens mÀn.

BÄde pjÀs och film
Boken blev en stor framgÄng, Àven i det ockuperade Danmark. 1942 arbetade Moberg bÄde med en pjÀs för Dramaten som var baserad pÄ boken och med Gustaf Molander som skulle göra filmversionen. PÄ den tiden var Molander en av de mest respekterade regissörerna, en veteran vad gÀller salongskomedier och hans Intermezzo (1936) hade lanserat Ingrid Bergman i Hollywood. Rid i natt! blev en av Molanders mest imponerande filmer. Kanske ger den ett högtravande intryck för en modern publik, med allvarliga skÄdespelare i 1600-talsklÀder som levererar ödesmÀttade repliker. Men Moberg hjÀlpte Molander med manuset och hans bondesmÄlÀndska frÄn forna tider Àr fascinerande att lyssna pÄ.

Visst Ă€r det allvarligt, men det Ă€r ocksĂ„ för att Molander tar berĂ€ttelsen och dess symbolik pĂ„ allvar – filmen skĂ€ms inte för sitt patos och i slutet talar Rid i natt! allvar om friheten som stĂ„r pĂ„ spel. Symboliken, med den tyske herren som tvingar sin omgivning till slavarbete, Ă€r inte subtil, men effektfull. HĂ€r finns ett stort mörker och en rörande sidohistoria om Botilla (Eva Dahlbeck, i sin filmdebut), flickan som Ă€r trolovad med Svedjebonden, och som blir anklagad av den lismande Annika (Gerd Hagman) för att vara en trollkona. Det leder till att hon blir stĂ€mplad av de andra kvinnorna i byn; det Ă€r inte lĂ„ngsökt att jĂ€mföra tragedin i hennes öde med den nazistiska jakten pĂ„ judar.

Filmen Àr skickligt iscensatt, storslagen och spÀnnande, med funderingar kring mod som Àr lÄngt ifrÄn simpla. I en liknande kris Àr det inte sjÀlvklart vilken vÀg man hade valt: att som byns Älderman försöka bibehÄlla freden genom att göra eftergifter som har ett högt pris eller att som Svedjebonden vÀlja uppror och dÀrigenom offra allt han Àger och riskera sitt liv (för att inte tala om dem han hÄller kÀr).

Det Ă€r minnesvĂ€rda skĂ„despelare rakt igenom; Hanson, Dahlbeck och Hagman Ă€r alla utmĂ€rkta i sina roller, men frĂ„gan Ă€r om inte ”Bullen” Berglund Ă€r sĂ€rskilt slĂ„ende som fogden, en sjĂ€lvsĂ€ker tyrann som vet hur han ska övertala bönderna med en vĂ€l avvĂ€gd blandning av hot och reson. 

Rid i natt! 1942-Sverige. 107 min. Svartvit. Producerad av Harald Molander. Regi, manus: Gustaf Molander. Bok: Vilhelm Moberg. Foto: Åke Dahlqvist. I rollerna: Lars Hanson (Jon StĂ„nge), Oscar Ljung (Ragnar Svedje), Eva Dahlbeck (Botilla), Gerd Hagman, Erik ”Bullen” Berglund, Hilda Borgström
 Artur RolĂ©n, Torsten Lilliecrona, Anders Ek. Röst: Holger Löwenadler.

Trivia: Nyinspelad som en miniserie, Rid i natt! (1985).

 

IMDb

What do you think?

0 / 5. Vote count: 0

Got something to say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.