• Post category:Reviews in Swedish
  • Post last modified:April 27, 2021

Rid i natt: En by reser sig

Hösten 1940 hade andra världskriget pågått i ett år. Vilhelm Moberg, som då var firad författare och dramatiker, hade hemförlovats från beredskapstjänst och började förbereda en ny bok. Utkastet hade han sedan tidigare; han ville skriva en roman om ett bondeuppror i sitt älskade Småland som utspelade sig på 1600-talet. Handlingen skulle äga rum i Värend, en plats där befolkningen hade aktivt deltagit i uppror mot Gustav Vasa. Men Moberg var påverkad av händelserna i sin omvärld och gav berättelsen en ny symbolisk mening: den blivande ”Rid i natt!” handlade egentligen om det nazistiska hotet.

Tyska officerare belönas med gårdar
Efter det trettioåriga krigets slut befinner sig flera tyska officerare i Sverige och har efter insatserna i kriget belönats av drottning Kristina med gårdar. Bertold Klewen kräver via sitt ombud, fogden Lars Borre (Erik ”Bullen” Berglund), att bönderna i Brändebol by blir hans arbetare. Det är inga konstigheter, resonerar fogden, det är bara att lyda för vem vill inte ha fred? Så ser inte bönderna på saken; de respekterar drottningen, men anser därmed också att de lyder under kronan, inte under en utländsk herre.

De flesta viker sig dock när byns ålderman, Jon Stånge (Lars Hanson), går med på att kröka rygg för Klewen. Den ende som vägrar lyda är Ragnar Svedje (Oscar Ljung), som trotsar fogden och skadar en av hans män. Svedjebonden påbörjar ett nytt liv som fredlös ute i skogen, ständigt jagad av Klewens män.

Både pjäs och film
Boken blev en stor framgång, även i det ockuperade Danmark. 1942 arbetade Moberg både med en pjäs för Dramaten som var baserad på boken och med Gustaf Molander som skulle göra filmversionen. På den tiden var Molander en av de mest respekterade regissörerna, en veteran vad gäller salongskomedier och hans Intermezzo (1936) hade lanserat Ingrid Bergman i Hollywood. Rid i natt! blev en av Molanders mest imponerande filmer. Kanske ger den ett högtravande intryck för en modern publik, med allvarliga skådespelare i 1600-talskläder som levererar ödesmättade repliker. Men Moberg hjälpte Molander med manuset och hans bondesmåländska från forna tider är fascinerande att lyssna på.

Visst är det allvarligt, men det är också för att Molander tar berättelsen och dess symbolik på allvar – filmen skäms inte för sitt patos och i slutet talar Rid i natt! allvar om friheten som står på spel. Symboliken, med den tyske herren som tvingar sin omgivning till slavarbete, är inte subtil, men effektfull. Här finns ett stort mörker och en rörande sidohistoria om Botilla (Eva Dahlbeck, i sin filmdebut), flickan som är trolovad med Svedjebonden, och som blir anklagad av den lismande Annika (Gerd Hagman) för att vara en trollkona. Det leder till att hon blir stämplad av de andra kvinnorna i byn; det är inte långsökt att jämföra tragedin i hennes öde med den nazistiska jakten på judar.

Filmen är skickligt iscensatt, storslagen och spännande, med funderingar kring mod som är långt ifrån simpla. I en liknande kris är det inte självklart vilken väg man hade valt: att som byns ålderman försöka bibehålla freden genom att göra eftergifter som har ett högt pris eller att som Svedjebonden välja uppror och därigenom offra allt han äger och riskera sitt liv (för att inte tala om dem han håller kär).

Det är minnesvärda skådespelare rakt igenom; Hanson, Dahlbeck och Hagman är alla utmärkta i sina roller, men frågan är om inte ”Bullen” Berglund är särskilt slående som fogden, en självsäker tyrann som vet hur han ska övertala bönderna med en väl avvägd blandning av hot och reson. 

Rid i natt! 1942-Sverige. 107 min. Svartvit. Producerad av Harald Molander. Regi, manus: Gustaf Molander. Bok: Vilhelm Moberg. Foto: Åke Dahlqvist. I rollerna: Lars Hanson (Jon Stånge), Oscar Ljung (Ragnar Svedje), Eva Dahlbeck (Botilla), Gerd Hagman, Erik ”Bullen” Berglund, Hilda Borgström… Artur Rolén, Torsten Lilliecrona, Anders Ek. Röst: Holger Löwenadler.

Trivia: Nyinspelad som en miniserie, Rid i natt! (1985).

 

IMDb

What do you think?

0 / 5. Vote count: 0

Got something to say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.