• Post category:Reviews in Swedish
  • Post last modified:March 12, 2021

Flickan mamman och demonerna

Suzanne Osten gör det inte lätt för sig i sina skildringar av barn, men när hon lyckas, som i den här berättelsen om en liten flicka och hennes psykotiska mor, blir det mycket givande. Berättelsen är inspirerad av regissörens egna erfarenheter av att leva med en psykiskt sjuk mamma och vi i publiken får också uppleva Siris psykos, envisa demoner som härjar i lägenheten. Det är ingen sentimental misär, utan utfört med en stor skopa humor och kreativitet, till och med ett spänningsmoment, eftersom vi följer flickans mosters försök att leta reda på henne. Mycket bra insatser av huvudrollsinnehavarna, som är mor och dotter på riktigt.

2016-Sverige. 93 min. Färg. Producerad av Agneta Bergenstråhle. Regi, bok: Suzanne Osten (”Flickan, mamman och soporna”). Manus: Suzanne Osten, Erik Uddenberg. I rollerna: Maria Sundbom (Siri), Esther Quigley (Ti), Maja Embrink (Tamara), Ulrika Nilsson, Ardalan Esmaili, Simon Norrthon.

Guldbagge: Bästa kvinnliga huvudroll (Sundbom).

Sista ordet: “Jag kommer ärligt talat inte ihåg särskilt mycket av min barndom. Visst kommer jag ihåg hur mamma grät – det var en väldig upplevelse av maktlöshet. Och att vi spelade kort. Hon hade humor, och det fanns nog ett slags kamratlig jargong mellan oss. Och att den här flickan inte är rädd för mamman, det känner jag igen. Jag var aldrig rädd för min mamma. Jag var mycket bekymrad.” (Osten, TT)

 

IMDb

What do you think?

4 / 5. Vote count: 1

Got something to say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.