• Post category:Reviews in Swedish
  • Post last modified:February 14, 2021

Det sista äventyret

Jimmy Mattsson (Göran Stangertz) tvingas avsluta sin militära tjänstgöring och får jobb som gymnasielärare… men det faktum att han ligger med en av de 16-åriga eleverna (Ann Zacharias) ställer till det. En av de mest hyllade Halldoff-filmerna fick de manliga kritikerna att jubla, men vad som ska föreställa en studie av en ung mans mentala problem blir mest tröttsamt, inte minst i hur kameran nyfiket och hungrigt utforskar 17-åriga Zacharias nakna kropp. Grunt och flummigt; en amatörinsats av skulptören Berto Marklund är dock en höjdpunkt.

1974-Sverige. 116 min. Färg. Regi, manus: Jan Halldoff. Bok: Per Gunnar Evander. I rollerna: Göran Stangertz (Karl-Erik ”Jimmy” Mattsson), Ann Zacharias (Helfrid), Marianne Aminoff (Mamman), Tomas Bolme, Åke Lindström, Birger Malmsten… Margit Carlqvist, Nils Hallberg, Gösta Krantz. Röst: Janne Carlsson.

Guldbaggar: Bästa film, manliga huvudroll (Stangertz).

 

IMDb

What do you think?

0 / 5. Vote count: 0

Got something to say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.