• Post category:Reviews in Swedish
  • Post last modified:July 9, 2019

Himlens hjärta

himlens-hjärtaUnder en middag med två par (Mikael Persbrandt/Lena Endre, Jakob Eklund/Maria Lundqvist) glider samtalsämnet in på otrohet, vilket sätter igång flera överraskande händelser. Simon Staho och Peter Asmussen, duon bakom Dag och natt (2004), ger oss ännu ett intensivt drama (med en hopplös titel) som i vissa scener påminner om Ingmar Bergmans Scener ur ett äktenskap (1973). Vi följer endast de här fyra personerna och deras äktenskapskriser. Ett enkelt upplägg, men dialogen är skarp och avslöjande; regin håller oss fastnaglade vid skådespelarnas ansikten. Samtliga fyra stjärnor är briljanta och Lundqvist är ovanligt (och effektivt) återhållsam.

2008-Sverige-Danmark. 95 min. Färg. Producerad av Jonas Frederiksen. Regi: Simon Staho. Manus: Simon Staho, Peter Asmussen. I rollerna: Mikael Persbrandt (Lars), Lena Endre (Susanna), Jakob Eklund (Ulf), Maria Lundqvist (Ann).

Guldbagge: Bästa kvinnliga biroll (Lundqvist).

Sista ordet: “Om man visste att det var 40 procents risk att råka ut för en olycka när man gick in i en bil, då skulle folk aldrig sätta sin fot i den bilen. Men det är ju precis det som händer i ett äktenskap, man vet att det är minst 40 procents risk att det blir skilsmässa, eller att man tillbringar en stor del av sitt liv med en annan människa som gör en ledsen eller besviken. Det fick mig att vilja göra filmen … och ta reda på vad fan det är som händer.” (Staho, Film.nu)

4 kopia

 

IMDb

What do you think?

0 / 5. Vote count: 0

Got something to say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.