• Post category:Reviews in Swedish
  • Post last modified:August 4, 2020

Det nya landet: Vilar pÄ fornstora dar

detnyalandetDen hĂ€r filmen fick en Guldbagge som sĂ€rskilt belönade Fredrik Morhedens insats att fĂ„ en fyra timmar lĂ„ng miniserie för tv att fungera som en tvĂ„ timmar lĂ„ng film för biograferna. Det Ă€r onekligen ett imponerande arbete. Jag tillhörde inte den miljonpublik som sĂ„g tv-serien och det Ă€r tydligen framför allt personportrĂ€tten som har blivit lidande nĂ€r saxen har dansat, men opĂ„verkad som jag Ă€r av serien kan jag intyga att filmen fungerar. Vad som tydligen ocksĂ„ har tonats ned i övergĂ„ngen Ă€r filmens mörkare inslag
 fast den Ă€r mörk nog sĂ„ det rĂ€cker.

En road movie om tvÄ flyktingar
Regissören Geir Hansteen-Jörgensen Àr född i Norge men utbildad i Sverige, sÄ hans erfarenheter av att se pÄ Sverige utifrÄn bidrog sÀkert till hur filmatiseringen av Lukas Moodyssons och Peter Birros manus utvecklade sig. Inför Det nya landet tycks han ha inspirerats av den skakiga handhÄllna kamera och det rÄa, urblekta foto som Àr standard i Moodyssons filmer; det ger den en lÀtt overklig kÀnsla, vilket passar de surrealistiska inslagen. Det Àr en road movie om tvÄ flyktingar, Massoud (Michalis Koutsogiannakis) frÄn Iran och Ali (Mike Almayehu) frÄn Somalia, som har tröttnat pÄ att sitta pÄ förlÀggningen och bevittna den ena utvisningen efter den andra. De rymmer och sedermera fÄr de Àven veta att de ÀndÄ skulle utvisas. Det Àr ett omaka par. Massoud Àr tjurig och tycker inte sÀrskilt mycket om Sverige; folk Àr för tysta och deras mat Àr smaklös. Ali dÀremot Àr en sprallig tonÄring som desperat gör allt för att bli sÄ svensk som möjligt; han har övergivit Allah för Jesus, Àter bruna bönor och flÀsk och klÀr sig i gult och blÄtt.

Under resan genom sydvĂ€stra Sverige möter de sĂ€regna mĂ€nniskor, inklusive en bedagad Fröken Sverige, Louise (Lia Boysen), som blir deras vĂ€n i nöden. HĂ€r finns mycket humor; manusförfattarna har kul med kulturkrockarna. En romans vĂ€vs in i handlingen pĂ„ ett sött sĂ€tt. Utvisningen i de inledande scenerna, som ackompanjeras pĂ„ ett smĂ„tt skakande sĂ€tt av Anita Lindbloms ”SĂ„nt Ă€r livet”, Ă€r ett exempel pĂ„ nĂ€r filmen blir genuint gripande.

Blir lÀtt absurt
Men man kan diskutera portrÀttet av Sverige. Manusförfattarna vill visa att allt Àr inte sÄ vÀlmÄende och fint bakom fasaderna, men det blir ocksÄ lÀtt absurt nÀr nÀstan varje mÀnniska de stackars flyktingarna stöter pÄ Àr en avart. HÀr finns det gulliga pensionÀrsparet som brukar Äka till Afrika och sÀtta pÄ svarta pojkar. HÀr finns paret som gömmer flyktingar och samtidigt hÄller pÄ att förstöra sitt Àktenskap. HÀr finns raggare som hatar invandrare.

Det Ă€r kanske Sverige idag, men inte det Sverige vi alla ser. Hursomhelst, filmen visar tydligt i flera scener hur det kĂ€nns att stĂ€ndigt bli uttittad som om man har gjort nĂ„gonting fel. Svenskarna mĂ„ tycka att de Ă€r öppna och fördomsfria, men de blir Ă€ndĂ„ nervösa nĂ€r en ”svartskalle” stĂ„r och skriker i en telefon.

Koutsogiannakis och Almayehu Àr fantastiska och de fÄr alla svenskar att kÀnnas frÀmmande för den som ser filmen. Man sympatiserar med duon och hoppas att de ska finna lycka nÄgonstans i detta mÀrkliga, nya land. Boysen Àr lika bra som en slags symbol för Sverige; hon vilar pÄ fornstora dar, har sina dÄliga sidor men det Àr svÄrt att inte charmas av henne.

Det nya landet 2000-Sverige. 137 min. FÀrg. Producerad av Christer Nilson. Regi: Geir Hansteen-Jörgensen. Manus: Peter Birro, Lukas Moodysson. Klippning: Fredrik Morheden. I rollerna: Mike Almayehu (Ali), Michalis Koutsogiannakis (Massoud), Lia Boysen (Louise), Lars VÀringer, Anette LindbÀck, Simon Norrthon. 

Trivia: Miniserien var ursprungligen 232 minuter.

Guldbagge: BĂ€sta klippning.

Sista ordet: “Jag spelade in intervjuer med iranier och försökte ta efter. Men jag mĂ€rkte att de talade vĂ€ldigt lĂ„ngsamt, den hĂ€r serien hade blivit tio timmar lĂ„ng om jag hade kopierat sprĂ„ket exakt. Det var en ganska svĂ„r procedur. Risken finns alltid att man förlöjligar rollkaraktĂ€ren. Jag har i alla fall inte fĂ„tt nĂ„gra klagomĂ„l. DĂ€remot mycket beröm.” (Koutsogiannakis, Aftonbladet)

 

IMDb

What do you think?

0 / 5. Vote count: 0

Got something to say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.