• Post category:Reviews in Swedish
  • Post last modified:April 2, 2022

Dag för dag

LIVETS ROAD TRIP B√ĖRJAR H√ĄR.

Martina Haag, William Spetz, Marianne Mörck, Sven Wollter och Tomas von Brömssen. Foto: C More

Malte (Sven Wollter) har best√§mt sig ‚Äď han t√§nker l√§mna sitt √§ldreboende och bege sig till en d√∂dsklinik i Schweiz‚Ķ men r√§knar inte med att f√• mycket brokigt s√§llskap. Wollters sista film blev en dramakomedi efter en id√© av Martina Haag och William Spetz som st√§ndigt balanserar mellan m√∂rker och ljus. Dess st√∂rsta utmaning √§r hur klich√©erna i formeln ska hanteras, men filmskaparna g√∂r det med v√§rme, vilket lyckas inte minst tack vare Wollter, Marianne M√∂rck (i en av sina b√§sta roller som den envist levnadsglada Rut) och Tomas von Br√∂mssen som halvdement proggrockare. Det √∂ppna slutet m√• k√§nnas frustrerande, men speglar verkligen ens ambivalens inf√∂r d√∂dshj√§lp.

2022-Sverige. VOD. 104 min. Färg. Widescreen. Producerad av Anna Anthony, Anna Carlsten. Regi: Felix Herngren. Manus: Tapio Leopold. I rollerna: Sven Wollter (Malte), Marianne Mörck (Rut), Tomas von Brömssen (Tage), Martina Haag, William Spetz, Felix Herngren… Peter Magnusson.

Sista ordet: “Det var sp√§nnande att g√∂ra den rollen och fundera p√• hur man skulle l√∂sa uppgiften. Hur man skildrar demens p√• ett bra s√§tt s√• man inte s√§ljer ut det eller att det blir f√∂r komiskt.¬†Vi har faktiskt haft demens i sl√§kten, s√• jag har upplevt det p√• relativt n√§ra h√•ll. D√§rf√∂r k√§ndes det ocks√• v√§ldigt angel√§get att f√• till det p√• ett bra s√§tt. En dement person kan ju ha kristallklara stunder och sedan balla ur fullst√§ndigt n√•gra timmar senare. Det var ju det jag skulle gestalta.” (von Br√∂mssen, Aftonbladet)

 

IMDb

What do you think?

3 / 5. Vote count: 5

Got something to say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.