• Post category:Reviews in Swedish
  • Post last modified:September 16, 2021

Lena

Lena Nyman var en skådespelare som imponerade och provocerade, oavsett om det var teater eller film. Arbetet kostade på; Nymans kropp blev allmängods för recensenter efter genombrottet i Nyfiken-filmerna på ett gränslöst sätt som skadade henne. Fritiden hade också sina mörka sidor, med för mycket festande och en oförmåga att trivas i relationer. När hon dog hamnade så småningom 17 papperskassar med hennes dagböcker i filmskaparnas händer och det är materialet som den här dokumentären baseras på. Det blir till ett ypperligt, mycket underhållande porträtt som fångar hennes konst och personlighet. Vi får även ett gripande möte med mannen som troligtvis var hennes stora kärlek.

2021-Sverige. 103 min. Färg/Svartvit. Producerad av Cecilia Nessen. Regi, manus: Isabel Andersson.

Trivia: Alva Bratt gör Nymans röst under uppläsningar av dagbokspassager. Bland de intervjuade finns Rolf Skoglund, Kristina Lugn, Börje Ahlstedt, Marie Göranzon och Tommy Körberg. Nymans dagböcker finns även utgivna som en bok, redaktörad av den här filmens regissör. 

Sista ordet: “Jag har provat med mycket bra folk: Helena af Sandeberg, Livia Millhagen, Vera Vitali, Ingela Olsson ‚Äď otroligt beg√•vade. De gjorde Lena superbt men allteftersom k√§nde jag att jag till detta ville arbeta med en mer ok√§nd r√∂st att projicera Lena p√•. S√• m√∂tte jag Alva Bratt. Jag tr√§ffade henne n√§r hon var nyutexaminerad fr√•n S√∂dra Latin via en kontakt som tyckte att vi skulle ses eftersom Alva enligt utsago ‘hade varit besatt av Lena Nyman sedan hon var sex √•r’. Jag s√∂kte upp henne i researchsyfte f√∂r att ta reda p√• varf√∂r Lena har en s√•dan inverkan p√• unga tjejer av idag. Nu √§r hon Lenas r√∂st. Det k√§ndes extra roligt att hon var helt ok√§nd.” (Andersson om att hitta r√§tt r√∂st f√∂r Nyman i filmen, Nordic Women in Film)

 

IMDb

What do you think?

0 / 5. Vote count: 0

Got something to say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.