• Post category:Reviews in Swedish
  • Post last modified:September 1, 2021

Bang!

En medelålders lärare (Håkan Serner) arbetar på en stor symfoni, men hans framtid med en teckningslärare (Eva von Hanno) är osäker. Jan Troells märkligaste film hade svårigheter att överhuvudtaget hitta finansiärer. Regissören blandar symbolik och melankoli i porträttet av läraren; det är personligt, med en liten koppling till Ole dole doff (1968) och fantasifullt på det sätt som myten om en orgeladjunkt uppe på skolans vind flyter samman med läraren. Filmen lämnar utrymme för tolkningar. Serner är fin som den grubblande och drömmande Hinder.

1977-Sverige. 100 min. F√§rg. Regi, foto, klippning: Jan Troell. Manus: Jan Troell, Georg Oddner, Sven Christer Swahn. Novell: Sven Christer Swahn (‚ÄĚOrgeladjunkten‚ÄĚ). I rollerna: H√•kan Serner (Magnus Hinder), Yvonne Lombard (Lena), Eva von Hanno (Rosita), Susan Hampshire, Ulf Palme, Agneta Prytz‚Ķ Claire Wikholm.

Trivia: Släppt i en ny version 2021 som är 11 minuter kortare och har ny musik av Matti Bye.

Guldbagge: Bästa manliga huvudroll (Serner). 

 

IMDb

What do you think?

0 / 5. Vote count: 0

Got something to say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.