• Post category:Reviews in Swedish
  • Post last modified:April 18, 2021

Mamma

MAMMA SKREV EN DAGBOK UNDER KRIGET. MAMMA TRÄFFADER SITT LIVS STORA KÄRLEK. MAMMA VILLE GÖRA FILM, MAMMA VILLE SÅ MYCKET. MAMMA BLEV SINNESSJUK. OM JAG BARA KUNDE FÖRSTÅ VARFÖR?

Suzanne Ostens första långfilm definierar mer eller mindre den efterföljande filmkarriären – relationen till mamman finns ständigt närvarande i hennes konstnärliga gärning. Här möter vi mamman strax före och under andra världskriget, som en stridbar kritiker och filmare, som även blir spontant kär i en fransman nere på kontinenten trots att hon är gift. Malin Ek gör en intensiv insats som den kompromisslösa och helt självcentrerade konstnären; psykisk ohälsa hotar att kasta henne djupare i en avgrund. Ojämnt berättat, men med många enskilt sevärda scener, inte minst filmkritikergrälen.

1982-Sverige. 92 min. Färg/Svartvit. Regi: Suzanne Osten. Manus: Tove Ellefsen, Suzanne Osten. I rollerna: Malin Ek (Gerd Ekbom), Etienne Glaser (David), Serge Giambernardini (Pierre), Heinz Hönig, Moa Stridbeck, Philip Zandén… Inga Landgré, Helge Skoog, Bertil Norström, Gösta Krantz, Lars Forssell, Lena T. Hansson, Birgit Cullberg.

Guldbagge: Bästa kvinnliga huvudroll (Ek).

 

IMDb

What do you think?

0 / 5. Vote count: 0

Got something to say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.