• Post category:Reviews in Swedish
  • Post last modified:April 15, 2021

Kungen kommer

När Karl XV:s besök på en herrgård 1865 försenas dras en skådespelare (Gösta Ekman) in i en plan där han måste låtsas vara kungen. En tjugotalsoperett inspirerade den här förväxlingskomedin som utnyttjar ”Kron-Kalles” rykte som en stor kvinnotjusare. Ekman spelar både kungen och skådisen och är främsta anledningen att se filmen; här finns en lekfullhet i hans teatrala stil. Filmen är enkel, med en tunn historia som knappt får oss att förstå varför planen måste iscensättas. Men det är ganska nöjsamt och föredömligt rappt, med bra birollsinsatser.

1936-Sverige. 81 min. Svartvit. Regi, manus: Ragnar Hyltén-Cavallius. I rollerna: Gösta Ekman (Leonard Pettersson/Karl XV), Nils Wahlbom (Casimir Löwencreutz), Gull Natorp (Adèle Löwencreutz), Birgit Tengroth (Marie-Louise Löwencreutz), Håkan Westergren, Olga Andersson… Thor Modéen, Tollie Zellman, Wiktor ”Kulörten” Andersson, George Fant.

 

IMDb

What do you think?

0 / 5. Vote count: 0

Got something to say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.