• Post category:Reviews in Swedish
  • Post last modified:February 23, 2021

Macken: Kunderna kommer, kunderna går

Vägarna korsades för Galenskaparna och After Shave i början av 1980-talet. Den förstnämnda gruppen var en humortrio bestående av bröderna Eriksson, Claes och Anders, samt Kerstin Granlund. After Shave var en barbershopkvartett som bestod av Jan Rippe, Knut Agnred, Per Fritzell och Peter Rangmar. Båda grupperna bildades i slutet av 1970-talet men stod aldrig långt ifrån varandra – när de väl beslutade sig för att samarbeta blev resultatet revyn ”Träsmak” (1983), ett genombrott som färdades långt utanför Göteborg.

I den revyn mötte vi för första gången bilmekanikern Roy Persson, spelad av Anders Eriksson. Där var fröet sått till Galenskaparna & After Shaves största succé, tv-serien Macken.

Lugnt, men ändå händelserikt
Bröderna Persson, Roy och Roger (Anders Eriksson, Rippe), driver en mack och bilverkstad någonstans på västkusten. Tillvaron är lugn, men ändå händelserik, ibland utan att de själva märker det. Varje dag undrar Roy vad det är för galning som parkerar en blå 240 utanför macken utan att ge sig till känna. Publiken följer bilens ägare, en enormt blyg, beige man (Claes Eriksson), som varje dag försöker få brödernas uppmärksamhet utan att lyckas. En annan återkommande kund är konkursförvaltaren Örjan (Rangmar) som vill hämta sin vita Opel, men inser att Roy tycks ha slarvat bort den någonstans. Under seriens gång trappas konflikten upp, men Roy lyckas komma på nya sätt att förhala.

Blev enormt populär
Varje avsnitt fungerar som en fristående upplevelse, men det går även att följa några röda trådar under seriens gång. Macken var något nytt och fräscht för SVT och serien blev, avsnitt för avsnitt, enormt populär. Det ledde till Svensktoppsframgångar, skivor, filmer och fler scenföreställningar – tiden precis efter Macken innebar ett överväldigande publiktryck för humorgruppens medlemmar när de till exempel medverkade vid skivsigneringar.

Tv-seriens struktur var typisk för Galenskaparna & After Shave och visade framför allt Claes Erikssons talang. Han skrev manus, delade regi-kredd och låg bakom sångerna. Det sistnämnda är ingen liten del av Mackens framgång. Eriksson har många populära sånger bakom sig, men flera av de största hitsen dök upp i Macken; musikalnumren bröt av på ett roligt sätt mot sketcherna och seriens huvudhandling och bidrog dessutom till de mer fantasibetonade inslagen. Bland de mest älskade sångerna finns tonårsupproret ”Konfirmationspresenten” (mer känd som ”Jag vill ha en synt”) och ”Husvagn”, en hyllning till svenskens husvagnssemestrar med ett tydligt mörkt stråk (inte minst i hur konformistiska och deprimerade familjemedlemmarna som sjunger framstår). Även seriens signaturmelodi fastnade i publikens bakhuvuden för evigt; i varje avsnitt framfördes en ny tolkning av artister som Björn Skifs, Lasse Lönndahl och Lill Lindfors.

En stor del av humorn var studentikos – finurlig, snäll men ofta absurd. Den som vill kan hitta spår av den samhällskritik som Claes Eriksson skulle fokusera mer på i senare projekt. Roy och Roger är vanligt folk, ofta i kontrast till de märkliga figurer som dyker upp på macken med en agenda som tycks falla samman när de stöter på en vanlig, oförstående bilmekaniker. Oavsett om det var en blyg kondomkund eller en skrytsam misogynist gestaltades de med stor entusiasm av de sju gruppmedlemmarna.

Macken – Roy’s & Roger’s bilservice 1986-Sverige. Gjord för tv. 6 avsnitt. Färg. Regi: P.A. Norell, Claes Eriksson. Manus, sånger: Claes Eriksson. I rollerna: Anders Eriksson (Roy Persson), Jan Rippe (Roger Persson), Claes Eriksson, Knut Agnred, Per Fritzell, Kerstin Granlund, Peter Rangmar.

Trivia: Följd av en film, Macken – Roy’s och Roger’s bilservice (1990), och en scenshow.

Sista ordet: “När första avsnittet sändes låg jag under en filt ensam hemma och tänkte ‘det här blir inte roligt’. Det var mycket ångest. Jag var väldigt orolig att man skulle bli kallad för nån danstönt eller ärketönt efter rollen som Roy – men det blev ju tvärtom och man blev väldigt hyllad. Det är jag fantastiskt glad för.” (Anders Eriksson, Expressen)

ÖVER MEDEL

IMDb

What do you think?

0 / 5. Vote count: 0

Got something to say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.