• Post category:Reviews in Swedish
  • Post last modified:October 25, 2018

Silvana – väck mig när ni vaknat

Den svenska rapartisten Silvana Imam slog igenom 2014 och den här dokumentären följer henne från början, under en intensiv period som leder till att hon mer eller mindre går in i väggen. Det är explosiva konsertframträdanden varvat med hur hon förvandlas till en ikon inom gayvärlden och för sin antirasism. Romansen med kollegan Beatrice Eli växer fram inför kamerorna – det är fascinerande. Filmklipp från barndomen visar Imam som en pojkflicka som envist väljer sina egna vägar; vi möter även hennes föräldrar, en förening mellan Syrien och Litauen. Skickligt växer ett engagerande porträtt fram av denna högst självständiga person och filmen är bra på att fånga hennes energi och låta den genomsyra allt. 

2017-Sverige. 95 min. Färg. Producerad av Stina Gardell, Anna Weitz. Regi, manus: Mika Gustafson, Olivia Kastebring, Christina Tsiobanelis.

Guldbagge: Bästa dokumentärfilm.

Sista ordet: “Jag kände ‘oj, sa jag det där?’ typ hela tiden, och jag bara ‘men åååå, Silvana?!’. Tänk själv att någon skulle ha spelat in det du sa för typ tre år sedan? Men grejen är att allt det där är ju en del av mig. Jag skulle kunna tycka att det är pinsamt och så, och så kände jag också först, men å andra sidan så är ju det där jag. Det är ju en del av mig.” (Imam, Elle)

 

IMDb

What do you think?

0 / 5. Vote count: 0

Got something to say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.