• Post category:Reviews in Swedish
  • Post last modified:March 9, 2017

Sagolandet

sagolandetDen här tre timmar långa dokumentärfilmen var ett drömprojekt för Jan Troell som lade flera år på den. Hans porträtt av Sverige, ett slags sagoland, blev flitigt omdiskuterad när den kom. Sverige skildras ur flera vinklar och det är mycket som avhandlas. I grund och botten vädrar Troell ett missnöje med sitt hemland; vi tycks ha kommit för långt bort från vårt ursprung och lever ett liv som trygghetsnarkomaner, fritt från utmaningar och fantasi. De tankarna uttrycks i filmen av den amerikanske psykologen Rollo May. Eftersom socialdemokraterna har suttit vid makten så länge får även Ingvar Carlsson och Tage Erlander ge svar på tal. Som helhet känns filmen för ofokuserad och inte alltid relevant, men nog får den också oss att tänka till om vårt land.

1988-Sverige-Västtyskland. 184 min. Färg. Regi, manus, foto: Jan Troell.

5 kopia

 

IMDb

What do you think?

4 / 5. Vote count: 1

Got something to say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.