• Post category:Reviews in Swedish
  • Post last modified:February 23, 2016

Jacobs stege

Jacobs stege (1942) Filmografinr 1942/17Alexander Kiellands sl√§ktingar uppr√∂rdes √∂ver att de tre filmversionerna av hans bok hade lyckliga slut; det √§r l√§tt att f√∂rst√•, men Gustaf Molanders tolkning blev √§nd√• bra. Manuset skildrar hur en fattig fiskarson (Sture Lagerwall) g√∂r sin tolkning av Bibelns Jakob, en syndare; han t√§nker ta h√§mnd p√• en grosshandlare som gjorde hans f√∂r√§ldrar heml√∂sa. En film om hur girighet kan uppsluka en m√§nniska ‚Äď Lagerwall √§r engagerande i sin gestaltning och det √§r kul att se vanligtvis stridbara Hj√∂rdis Petterson som mj√§kig f√∂retagare och Holger L√∂wenadler som stroppig expedit.

1942-Sverige. 104 min. Svartvit. Regi: Gustaf Molander. Manus: G√∂sta Stevens. Bok: Alexander Kielland. I rollerna: Sture Lagerwall (Jonatan Nordmark), Birgit Tengroth (Eva), Hj√∂rdis Petterson (Fru Knutsson), Erik ‚ÄĚBullen‚ÄĚ Berglund (Hjalmar M√∂ller), Holger L√∂wenadler, Marianne L√∂fgren‚Ķ Gaby Stenberg.

Trivia: Boken filmades i Norge 1940 och Danmark 1942.

5 kopia

 

IMDb

What do you think?

0 / 5. Vote count: 0

Got something to say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.