• Post category:Reviews in Swedish
  • Post last modified:February 23, 2021

Macken: Kunderna kommer, kunderna gÄr

VĂ€garna korsades för Galenskaparna och After Shave i början av 1980-talet. Den förstnĂ€mnda gruppen var en humortrio bestĂ„ende av bröderna Eriksson, Claes och Anders, samt Kerstin Granlund. After Shave var en barbershopkvartett som bestod av Jan Rippe, Knut Agnred, Per Fritzell och Peter Rangmar. BĂ„da grupperna bildades i slutet av 1970-talet men stod aldrig lĂ„ngt ifrĂ„n varandra – nĂ€r de vĂ€l beslutade sig för att samarbeta blev resultatet revyn ”TrĂ€smak” (1983), ett genombrott som fĂ€rdades lĂ„ngt utanför Göteborg.

I den revyn mötte vi för första gÄngen bilmekanikern Roy Persson, spelad av Anders Eriksson. DÀr var fröet sÄtt till Galenskaparna & After Shaves största succé, tv-serien Macken.

Lugnt, men ÀndÄ hÀndelserikt
Bröderna Persson, Roy och Roger (Anders Eriksson, Rippe), driver en mack och bilverkstad nĂ„gonstans pĂ„ vĂ€stkusten. Tillvaron Ă€r lugn, men Ă€ndĂ„ hĂ€ndelserik, ibland utan att de sjĂ€lva mĂ€rker det. Varje dag undrar Roy vad det Ă€r för galning som parkerar en blĂ„ 240 utanför macken utan att ge sig till kĂ€nna. Publiken följer bilens Ă€gare, en enormt blyg, beige man (Claes Eriksson), som varje dag försöker fĂ„ brödernas uppmĂ€rksamhet utan att lyckas. En annan Ă„terkommande kund Ă€r konkursförvaltaren Örjan (Rangmar) som vill hĂ€mta sin vita Opel, men inser att Roy tycks ha slarvat bort den nĂ„gonstans. Under seriens gĂ„ng trappas konflikten upp, men Roy lyckas komma pĂ„ nya sĂ€tt att förhala.

Blev enormt populÀr
Varje avsnitt fungerar som en fristĂ„ende upplevelse, men det gĂ„r Ă€ven att följa nĂ„gra röda trĂ„dar under seriens gĂ„ng. Macken var nĂ„got nytt och frĂ€scht för SVT och serien blev, avsnitt för avsnitt, enormt populĂ€r. Det ledde till SvensktoppsframgĂ„ngar, skivor, filmer och fler scenförestĂ€llningar – tiden precis efter Macken innebar ett övervĂ€ldigande publiktryck för humorgruppens medlemmar nĂ€r de till exempel medverkade vid skivsigneringar.

Tv-seriens struktur var typisk för Galenskaparna & After Shave och visade framför allt Claes Erikssons talang. Han skrev manus, delade regi-kredd och lĂ„g bakom sĂ„ngerna. Det sistnĂ€mnda Ă€r ingen liten del av Mackens framgĂ„ng. Eriksson har mĂ„nga populĂ€ra sĂ„nger bakom sig, men flera av de största hitsen dök upp i Macken; musikalnumren bröt av pĂ„ ett roligt sĂ€tt mot sketcherna och seriens huvudhandling och bidrog dessutom till de mer fantasibetonade inslagen. Bland de mest Ă€lskade sĂ„ngerna finns tonĂ„rsupproret ”Konfirmationspresenten” (mer kĂ€nd som ”Jag vill ha en synt”) och ”Husvagn”, en hyllning till svenskens husvagnssemestrar med ett tydligt mörkt strĂ„k (inte minst i hur konformistiska och deprimerade familjemedlemmarna som sjunger framstĂ„r). Även seriens signaturmelodi fastnade i publikens bakhuvuden för evigt; i varje avsnitt framfördes en ny tolkning av artister som Björn Skifs, Lasse Lönndahl och Lill Lindfors.

En stor del av humorn var studentikos – finurlig, snĂ€ll men ofta absurd. Den som vill kan hitta spĂ„r av den samhĂ€llskritik som Claes Eriksson skulle fokusera mer pĂ„ i senare projekt. Roy och Roger Ă€r vanligt folk, ofta i kontrast till de mĂ€rkliga figurer som dyker upp pĂ„ macken med en agenda som tycks falla samman nĂ€r de stöter pĂ„ en vanlig, oförstĂ„ende bilmekaniker. Oavsett om det var en blyg kondomkund eller en skrytsam misogynist gestaltades de med stor entusiasm av de sju gruppmedlemmarna.

Macken – Roy’s & Roger’s bilservice 1986-Sverige. Gjord för tv. 6 avsnitt. FĂ€rg. Regi: P.A. Norell, Claes Eriksson. Manus, sĂ„nger: Claes Eriksson. I rollerna: Anders Eriksson (Roy Persson), Jan Rippe (Roger Persson), Claes Eriksson, Knut Agnred, Per Fritzell, Kerstin Granlund, Peter Rangmar.

Trivia: Följd av en film, Macken – Roy’s och Roger’s bilservice (1990), och en scenshow.

Sista ordet: “NĂ€r första avsnittet sĂ€ndes lĂ„g jag under en filt ensam hemma och tĂ€nkte ‘det hĂ€r blir inte roligt’. Det var mycket Ă„ngest. Jag var vĂ€ldigt orolig att man skulle bli kallad för nĂ„n danstönt eller Ă€rketönt efter rollen som Roy – men det blev ju tvĂ€rtom och man blev vĂ€ldigt hyllad. Det Ă€r jag fantastiskt glad för.” (Anders Eriksson, Expressen)

ÖVER MEDEL

IMDb

What do you think?

0 / 5. Vote count: 0

Got something to say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.