Spring Uje spring

Henrik Schyfferts debut som långfilmsregissör är särskilt imponerande för hur den tacklar ett svårt ämne och gör det till förträfflig, väldigt rolig och berörande underhållning. Han har en stadig grund att stå på i form av Doktor Kosmos-sångaren Uje Brandelius scenföreställning och skiva som handlar om hur han drabbades av Parkinsons och till en början hade svårt att släppa in familjen i bearbetningen av traumat. Djärvt nog spelar Brandelius och hans familj sig själva och det fungerar fantastiskt väl. Vardagsnära och helt avväpnande; Brandelius låtar vävs sömlöst in i handlingen. 

2020-Sverige. 78 min. Färg. Producerad av Anna-Klara Carlsten, Tomas Michaelsson. Regi: Henrik Schyffert. Manus: Uje Brandelius. I rollerna: Uje Brandelius, Therese Hörnqvist, Bixi Brandelius, Vega Brandelius, Irma Schultz.

Sista ordet: “Jag har varit ett jättefan av Uje och Doktor Kosmos i en massa år. Sett dom på festivaler i Piteå och på klubbar i Örebro. Ujes musik låter inte som något annat. Den försöker inte anpassa sig eller följa trender. Den är en helt egen fantastisk liten genre. Jag har till och med gjort en bonad ovanför sängen på landet med titeln från deras låt ”På låtsas och på riktigt”. För det stämmer så bra med hur jag själv vill vara. Jag vill få leka och larva mig men också vara sann och vuxen. Och exakt så ska den här filmen vara.” (Schyffert, TriArt)

 

IMDb

What do you think?

5 / 5. Vote count: 1

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.