• Post category:Reviews in Swedish
 • Post last modified:January 29, 2021

Se upp för Jönssonligan

Sickan Jönsson (Henrik Dorsin) släpps ut ur fängelset, men den gamla ligan har gått vidare med sina liv och är inte intresserade av nya uppdrag. När Jönssonligan återlanserades med nya skådespelare var knappast storyn viktigast; bekanta kuppintriger kopplas samman med politiska planer på att göra om Finland till monarki. Det där blir rätt ointressant, men Tomas Alfredson skildrar Sickans avancerade inbrott med schvung. Ligan (och filmen) har hög mysfaktor, men en nackdel är att medlemmarna blir ganska färglösa utan de småbus-stereotypa drag som tidigare inkarnationer hade.

2020-Sverige. VOD. 117 min. Färg. Regi: Tomas Alfredson. Manus: Henrik Dorsin, Tomas Alfredson, Rikard Ulvshammar. Scenografi: Linda Jansson, Charlotte Alfredson. I rollerna: Henrik Dorsin (Charles Ingvar ”Sickan” Jönsson), Anders Johansson (Ragnar Vanheden), Hedda Stiernstedt (Doris), David Sundin (Harry), Marie Göranzon, Jussi Lampi… Lennart Hjulström, Lena Olin, Reine Brynolfsson, Elin Klinga.

Trivia: Filmen skulle ha lanserats på bio, men på grund av covid-19-pandemins effekt på biografnäringen släpptes den (mot regissörens vilja) på C More.

Guldbagge: Bästa scenografi. 

 

IMDb

What do you think?

1.4 / 5. Vote count: 112

This Post Has 2 Comments

 1. Zerlion

  Förstår inte din 3:a? Det här är en produktion med rejäl budget, satsning och en stor ensemble kända skådespelare. Det fanns en förväntan!
  Men vi möts av svensk filmindustri i pretentiös tvångströja. Den här uppföljaren är övertolkad, överpresterad i ett sammelsurium av episka, samtida händelser och sammanhang som inte samspelar eller känns igen på ett proffsigt sätt. Tempot är åt skogen och den inre filmupplevelsen bryts omigen.
  Den kändes som en två timmars förstudie, embryo, till något som kunde blivit bra mycket bättre.
  Jag och barnen hade laddat för filmen ikväll. Efter en kvart började de klaga men de fick lida tiden ut. De önskar inte se den igen. Filmens betyg som helhet borde ha ett betyg pendlande på 1-2, och då med en väldigt svag två.
  I övrigt önskar jag dig en fortsatt fin Jul!

 2. Stefan Hedmark

  Man kan ju tycka olika, eller hur? 🙂 Jag tycker att den är betydligt snyggare gjord än samtliga tidigare Jönssonligan-filmer. Det är ändå värt något. Jag tycker att den är mysig, bra barnunderhållning. På minussidan finns det jag nämner, svagt utmejslade rollfigurer, inte lika rolig som en del av de tidigare Gösta Ekman-filmerna. Kuppstoryn är en axelryckning som i alla Jönssonligan-rullar. Men den är betydligt bättre än några av de sista filmerna i serien med Björn Gustafson och Ulf Brunnberg, som kändes väldigt trötta och buskisartade. Öskar även dig en fortsatt god jul!

Got something to say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.