Jakten på en mördare

Mikael Marcimain hyllades för miniserien Lasermannen (2005) och det här är något liknande – en fängslande skildring av hur polisen efter många år fick ett genombrott i en av Sveriges största mordutredningar, Helén-fallet, tack vare dels de tekniska framstegen inom arbetet med dna-spår, dels några polisers idoga slit. Serien är fast rotad i den skånska myllan och tar oss med på en grå, obehaglig resa kantad av pedofiler och mördare på landsbygden. Här finns även ett sinne för humor och mycket frustration i hur en ineffektiv polisorganisation sätter upp hinder. Mycket spännande; Anders Beckman är suverän som den kantige utredningsledaren Per-Åke.

2020-Sverige. Gjord för tv. 267 min. Färg. Widescreen. Regi: Mikael Marcimain. Manus: Lotta Erikson, Helene Lindholm. Bok: Tobias Barkman. I rollerna: Anders Beckman (Per-Åke Åkesson), Lotten Roos (Monica Olhed), Håkan Bengtsson (Erik Johansson), Rasmus Troedsson, Magnus Schmitz, Lars Schilken.

Trivia: Ursprungligen visad i sex avsnitt. 

Sista ordet: “Det är otroligt synd att [Per-Åke Åkesson] inte fick vara med om det här. Monica har följt inspelningen och agerat rådgivare, hon är även med i en liten scen. Vi har också tekniker som var med i de riktiga utredningarna som medverkar, de kunde säga till oss när de inte riktigt tyckte att saker stämde. Det har varit jätteviktigt.” (Lindholm, Yellow Bird)

ÖVER MEDEL

IMDb

What do you think?

5 / 5. Vote count: 4

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.