• Post category:Reviews in Swedish
  • Post last modified:November 1, 2020

Orca

Josephine Bornebusch var på väg att arbeta med en ny tv-serie när pandemin slog till och stängde ner allt – den frustrationen, och de erfarenheter som skapades ur pandemin, inspirerade till den här snabbt skrivna och inspelade filmen där vi följer flera personer som befinner sig mer eller mindre i karantän och kommunicerar med varandra via telefonen och datorn. På pappret låter det som en begränsad och tråkig film, men Bornebusch och hennes team får Orca att andas och kännas mycket relevant för vår tid. Vi engagerar oss i de flesta av ödena, inte minst med hjälp av en fin skådespelarensemble. 

2020-Sverige. 105 min. Färg. Producerad av Sofie Palage. Regi: Josephine Bornebusch. Manus: Josephine Bornebusch, Gunnar Järvstad. I rollerna: Johan Rheborg (Claes), Marie Göranzon (Solveig), Gustav Lindh (Igor), Tova Magnusson, Vera Vitali, Josephine Bornebusch… Alba August, Peter Andersson.

Sista ordet: “En kompis hade träffat en kille på nätet. En annan kunde inte vara hos sin mamma som låg för döden. Alla de här historierna borde man kunna göra någonting av, tänkte jag. Matilda som jag spelar är nog ganska typ direkt baserad på mig förutom att jag inte tar in på hotell under kriser, jag jobbar mig ur dem. Jag har nog pytsat ut mig själv i alla rollfigurer.” (Bornebusch, Aftonbladet)

 

IMDb

What do you think?

3.8 / 5. Vote count: 5

Got something to say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.