Paradistorg

Läkaren Katha Wik (Birgitta Valberg) beger sig till föräldrarnas hem Paradistorg för att tillbringa semestern där, men konflikterna pyr. Gunnel Lindbloms regidebut kom till i samarbete med Ingmar Bergman och nog märks hans hand här och var i stilen. Filmen orsakade debatt om barnens situation och det är Sif Ruud som är mest minnesvärd, som den radikala socialarbetaren som vill väcka samhället ur dess slummer. Hon och Valberg är utmärkta i sina roller och ångesten blottläggs på ett engagerande sätt. Men det borde ha varit mer drabbande; det är som om Lindblom och Ulla Isaksson inte riktigt får ihop budskapet.

1977-Sverige. 112 min. Färg. Producerad av Ingmar Bergman. Regi: Gunnel Lindblom. Manus: Ulla Isaksson, Gunnel Lindblom. Bok: Ulla Isaksson. I rollerna: Birgitta Valberg (Katha Wik), Sif Ruud (Emma), Margaretha Byström (Annika), Agneta Ekmanner, Inga Landgré, Solveig Ternström… Holger Löwenadler, Per Myrberg, Göran Stangertz, Gösta Prüzelius. 

Trivia: Löwenadlers sista roll.

Guldbagge: Bästa kvinnliga huvudroll (Valberg). 

 

IMDb

What do you think?

0 / 5. Vote count: 0

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.