• Post category:Reviews in Swedish
  • Post last modified:July 18, 2020

Pengar: En intet ont anande luffare

Tidningen Arbetaren var inte glad nĂ€r de fick chansen att recensera Nils Poppes regidebut. I stĂ€llet för att imponeras av Poppes bedrift valde man att uppröras Ă„ alla skogsarbetares vĂ€gnar. ”En oförskĂ€mdhet” kallades filmen, dĂ€r skogshuggare skildrades som ”ett mellanting mellan troll och barbarer och gangsters”. Pengar kallades dum och plump, men det Arbetaren Ă„stadkom var mest att visa upp en hĂ€pnadsvĂ€ckande brist pĂ„ sinne för humor.

Filmen togs i huvudsak emot vÀl vid premiÀren, men dess klassikerstatus har bara stÀrkts genom Ären.

PÄ vÀg att hÀnga sig
Vi möter luffaren Harry Orvar Larsson (Poppe) precis nĂ€r han tĂ€nker hĂ€nga sig. Men repet brister, sĂ„ livet gĂ„r vidare. Han har en kamrat i Anton Bodin (Elof Ahrle), en lika fattig filosof som absolut inte vill ha nĂ„got jobb eller pengar. SĂ„ smĂ„ningom tröttnar dock Harry pĂ„ att kuska runt pĂ„ landsvĂ€garna och de skiljs Ă„t. Han kommer till en stuga i skogen dĂ€r han söker jobb hos sex bröder i skogshuggarbranschen. De bor tillsammans i stugan med en kokerska, Maria (Inga LandgrĂ©). Harry imponerar inte direkt pĂ„ de brutala bröderna, men han fĂ„r Ă€ndĂ„ en plats i gĂ€nget. Saker och ting förĂ€ndras den dag bröderna rĂ„kar fĂ„ veta att Harry Ă€r en arvtagare till en förmögenhet, nĂ„got han sjĂ€lv inte anar


Inspirerad av internationella föregÄngare
NÀr Nils Poppe började regissera var han en erkÀnd komiker, men hade fortfarande sina största framgÄngar framför sig, dels som skÄdespelare (med komedier och dansfilmer tillsammans med Annalisa Ericson), dels som en talang bakom kameran (dÀr vi Àven kan rÀkna in hans senare decennier som teaterdirektör). Ingenting av det han gjorde blev sÄ bra som Pengar, en komedi som var tydligt inspirerad av internationella föregÄngare. Bröderna och deras kokerska doftar naturligtvis Snövit, men framför allt Àr det mycket Chaplin över Poppes tragikomiske luffare och den skickliga blandningen av humor och empati med samhÀllets svaga. MÄnga kritiker hittade Àven likheter med René Clair.

Men Poppe och hans film stÄr Àven stadigt pÄ egna ben. Pengar kom vid en svÄr tid strax efter andra vÀrldskriget, dÄ Europa försökte hÀmta sig. Satiren i filmen tar upp vilken stor plats pengar har i vÄra liv och vad det riskerar att göra med oss. SvÀrta gÄr hand i hand med slapstick och det hÀr Àr en film som vÄgar gÄ i moll mot slutet. En stor del av filmen hyllar livet och dess skönhet, men det betyder inte att allting slutar vÀl för vÄr luffare. HÀr finns mÄnga minnesvÀrda scener, frÄn öppningen med Harrys sjÀlvmordsförsök till slutet i myntverket, men framför allt Àr det ett stort nöje att se samspelet mellan Poppe och de sex skogshuggarna som likt Snövits dvÀrgar har döpts efter sina sinnelag. SvÀngningen nÀr de inser att de sitter pÄ en potentiell guldgruva i form av arvtagaren Harry resulterar i flera mycket roliga scener dÀr luffaren till sist bygger upp sjÀlvförtroende nog att börja ge igen för gammal ost, utan att nÄgonsin förstÄ varför skogshuggarna plötsligt kysser marken han gÄr pÄ.

Poppe Ă€r briljant och har ett fint samspel med LandgrĂ©, som nĂ„gra Ă„r senare skulle bli hans hustru. Även Ahrle imponerar som hans kompis, den vĂ€lformulerade livsnjutaren som skyr arbete likt pesten.

Nog Ă€r det en saga, Ă€ven om Arbetarens recensent vĂ€grade lyfta blicken frĂ„n det socialrealistiska ”golvet”. Martin Bodins foto förstĂ€rker det fantastiska i flera scener, men han fĂ„r ocksĂ„ fram naturens skönhet i skogen. Budskapet att det finns andra vĂ€rden Ă€n pengar har sĂ€llan förvaltats pĂ„ ett sĂ„ slĂ„ende sĂ€tt som i Poppes hĂ€nder.

Pengar – en tragikomisk saga 1946-Sverige. 97 min. Svartvit. Producerad av Harald Molander. Regi: Nils Poppe. Manus: Nils Poppe, Rolf Botvid. Foto: Martin Bodin. I rollerna: Nils Poppe (Harry Orvar Larsson), Sigge FĂŒrst (Sigvard ”Sigge” Vildsint), Inga LandgrĂ© (Maria Bergdahl), Elof Ahrle, Carl Reinholdz, Hilding Rolin
 Julia Caesar.

Trivia: Filmen blev senare en teaterförestÀllning.

 

IMDb

What do you think?

0 / 5. Vote count: 0

Got something to say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.