Kalle på Spången

Edvard Perssons mest berömda film blev en stor succé i Danmark under ockupationsåren. Kanske uppskattades hans trygga, folkliga konservatism extra mycket under en osäker tid. Det är förstås en underhållande film där han spelar en skånsk gästgivare; en stulen plånbok och en hemlig dotter blir utmaningar för honom. Det börjar med en dröm där han flyger på en gås och fortsätter med hans mest berömda musiknummer. Behagligt; Kar de Mummas bearbetning av dialogen resulterar i roliga repliker. Dåtidens bisarra alkoholregler illustreras i en minnesvärd scen. 

1939-Sverige. 95 min. Svartvit. Regi: Emil A. Pehrsson. Manus: Henry Richter, Theodor Berthels, Edvard Persson. Sånger: ”Kalle på Spången” (Lasse Dahlquist, Sven Gustafson), ”Jag har bott vid en landsväg” (Alvar Kraft, Charles Henry). I rollerna: Edvard Persson (Karl Jeppsson), Bullan Weijden (Berta Jeppsson), John Degerberg (Sjölund), Carl Ström, Tord Bernheim, Mim Persson.

 

IMDb

What do you think?

0 / 5. Vote count: 0

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.