En på miljonen

EN KOMEDI OM DET LÖNLÖSA LIVET.

48-årige bankkamreren Torsten Södergren (Tomas von Brömssen) förlorar jobbet efter 30 år och försöker navigera sig fram genom en ny värld av arbetslöshet. Regissörsduon gjorde en comeback efter tv-serien S*M*A*S*H (1990) med den här hyllade komedin. Filmen är pigg och har ett stort hjärta, men också en hel del svärta, som i Gösta Ekmans briljanta nidbild av en bankdirektör, både feg och samvetslös. Även von Brömssen och Ulla Skoog är lysande som vardagsparet i huvudrollerna. Här finns drastiska humorinslag, många av dem lyckade, och ett härligt soundtrack med både nya och gamla örhängen. 

1995-Sverige. 87 min. Färg. Producerad av Waldemar Bergendahl. Regi, manus: Måns Herngren, Hannes Holm. I rollerna: Tomas von Brömssen (Torsten Södergren), Ulla Skoog (Berit Södergren), Gösta Ekman (Callert), Jonas Ternstrand, Vanna Rosenberg, Jacob Ericksson… Per Fritzell, Tintin Anderzon, Peter Rangmar.

Trivia: Agneta Sjödin, Hasse Aro och dåvarande statsministern Ingvar Carlsson spelar sig själva.

Sista ordet: “En rolig idé, rolig att göra. Ett förstlingsverk. Måns Herngren och jag var tillräckligt unga för att inte bli nervösa av att regissera Tomas von Brömssen, Gösta Ekman och Ulla Skoog.” (Holm, Aftonbladet)

 

IMDb

What do you think?

0 / 5. Vote count: 0

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.