Mannen som slutade röka

TAGE DANIELSSONS GUDOMLIGA KOMEDI.

Storrökaren Dante Alighieri (Gösta Ekman) får veta att han kommer att ärva 17 miljoner kronor av sin far – om han fimpar för gott. Tage Danielsson följde upp Äppelkriget (1971) med ännu en förträffligt rolig och uppfinningsrik film. Ekmans alla försök att sluta röka, inklusive att anlita en nitisk detektivbyrå att sätta dit honom om han faller för lockelsen, lockar till skratt i många scener… även om konceptet är lite för enkelt för att hålla i en hel långfilm. Det går på tomgång ibland, trots galna infall och varierade miljöer. Grynet Molvig är ljuvlig, Carl-Gustaf Lindstedt kul som detektiven, Ekman briljerar. Finurlig användning av Per Åhlins animationer i en del scener.

1972-Sverige. 104 min. Färg. Producerad av Olle Hellbom, Olle Nordemar. Regi, manus, bok: Tage Danielsson. Musik: Gunnar Svensson. I rollerna: Gösta Ekman (Dante Alighieri), Grynet Molvig (Beatrice Morris), Holger Löwenadler (Knut-Birger), Gunn Wållgren, Carl-Gustaf Lindstedt, Pierre Lindstedt… Toivo Pawlo, Jan-Olof Strandberg, Meta Velander, Margaretha Krook, Stig Ossian Ericson.

Trivia: Hans Alfredson är modell i en annons.

Guldbagge: Bästa manliga huvudroll (Ekman).

Sista ordet: “Jag ser Tages milda leende. Jag ser hans röda krulliga burr på huvudet… Och hans något mindre krulliga burr lite längre ner. Jag ser tidtagaruret mellan skriptans frodiga bröst och jag ser en äldre mager man huka sig naken bakom filmkameran. Plötsligt blir nakenheten något fullkomligt normalt och naturligt. Ett bekvämt tillstånd utan onödiga tygbitar som stramar och sitter åt. En lätthet och glädje fyller studion och vårt arbete blir till en lustfull lek.” (Molvig om att spela in nakenscenen, “Sommar i P1”)

 

IMDb

What do you think?

0 / 5. Vote count: 0

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.