Rekonstruktion Utøya

ÖVERLEVARNA BÄR HISTORIEN.

Onekligen ett originellt sätt att tackla terrorattacken mot Norge 2011. Vi möter fyra ungdomar som befann sig på Utøya när Anders Behring Breivik sköt ihjäl 69 personer. Tillsammans med ett större gäng ungdomar och i närvaro av psykolog befinner sig de fyra i en tom studio i norra Norge där de återskapar vad de upplevde på ön genom att tejpa upp Utøyamiljöer och ”regissera” scener från sina vittnesmål i dem. Helt avskalat, det är känslorna som är hela grejen här. En intressant terapiupplevelse där kameran nyfiket registrerar reaktioner, inte minst hos de fyra som på ett fysiskt sätt gör en mardröm levande igen. Att berätta för de tagna ”skådespelarna” blir en del av bearbetningen.

2018-Sverige-Norge. 91 min. Färg. Widescreen. Regi: Carl Javér. Manus: Carl Javér, Fredrik Lange.

Guldbaggar: Bästa regi, dokumentärfilm. 

 

IMDb

What do you think?

0 / 5. Vote count: 0

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.