• Post category:Reviews in Swedish
  • Post last modified:February 21, 2021

Himlen är oskyldigt blå

SOMMAREN 1975 UTSPELAR SIG EN AV SVERIGES STÖRSTA SKANDALER!

himlenoskyldigtbla17-årige Martin (Bill Skarsgård) far med sin kompis ut till Sandhamn för ett sommarjobb och charmas av sol, en flicka… och Gösta (Peter Dalle), som han hjälper med diverse ljusskygga ärenden. Sandhamnsligan, som skapade kvällstidningsrubriker tack vare knarkaffärer och jetsetliv i skärgården, får sin filmatisering här, även om rollfigurerna är fiktiva. Mycket väl iscensatt, även om filmmakarnas kärleksaffär med 1970-talet närmar sig det fetischistiska; underhållande, och skildrar tonåren träffsäkert utan att förlora fokus på spänningen. Skarsgård är stabil som Martin, Dalle briljant i en insats som balanserar humor och allvar på bästa sätt.

2010-Sverige. 112 min. Färg. Producerad av Patrick Ryborn. Regi, manus: Hannes Holm. Foto: Göran Hallberg. I rollerna: Bill Skarsgård (Martin), Peter Dalle (Gösta), Josefin Ljungman (Jenny), Amanda Ooms, Björn Kjellman, Adam Pålsson… Stig Engström, Leif Andrée.

Sista ordet: “Det är så roligt när man kan göra saker som överraskar. Jag petade in Peter Dalle och Björn Kjellman och man tycker det är roligt när publiken tror att det är en ‘vanlig’ svensk film. Så uppstår det saker som inte riktigt ska kunna hända. Så här brukar inte Björn bete sig och det kan jag tycka är lite roligt. När filmen var väldigt grovklippt så ringde jag upp några personer som vanligtvis aldrig ser på film och så säger dem oj, det här var bra. De känner inte ens igen Bill Skarsgård och börjar fråga vem det är och då blir jag riktigt glad. Stackars Bill har ju det familjära med sig i bagaget och folk tar då för givet att han ska bara vara bra.” (Holm, Moviezine)

 

IMDb 

What do you think?

0 / 5. Vote count: 0

Got something to say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.