• Post category:Reviews in Swedish
  • Post last modified:November 26, 2020

Flicka och hyacinter: Hemligheter och lögner

flickahyacinterDet Ă€r smĂ„tt omöjligt att skriva en modern recension av Hasse Ekmans kanske bĂ€sta film utan att avslöja den chockerande hemligheten i slutet. Jag överlĂ„ter den utmaningen Ă„t nĂ„gon som Ă€r mer begĂ„vad; det Ă€r alltför intressant att ta upp den trĂ„den. Jag kan börja med att konstatera att Aftonbladet tydligen hade en (mycket ovetenskaplig förmodar jag) undersökning vid filmens premiĂ€r dĂ€r det visade sig att 40 procent av publiken inte förstod slutet. Idag Ă€r det solklart givetvis… men det sĂ€ger nĂ„got om hur djupt begravet homosexualitet var i samhĂ€llet vid den hĂ€r tiden.

Hittas död hÀngande i en takkrok
Filmen börjar med att Dagmar Brink (Eva Henning) lÀmnar en fest i upprört tillstÄnd och hittas död hÀngande i en takkrok följande morgon av sin stÀderska. Polisen informerar grannarna Anders och Britt Wikner (Ulf Palme, Birgit Tengroth) att Dagmar testamenterade sina fÄ Àgodelar till dem. Paret ser det som mycket mÀrkvÀrdigt eftersom de inte hade nÄgon större kontakt med den olyckliga flickan. Anders, som Àr författare, blir intresserad av fallet och bestÀmmer sig för att det mÄste ligga nÄgot spektakulÀrt bakom sjÀlvmordet. Han börjar snoka i Dagmars liv, finner böcker i hennes lÀgenhet av Hjalmar Gullberg, Edith Södergran och Karin Boye (redan hÀr bör varningsklockor ringa hos uppmÀrksamma tittare) och börjar pussla ihop hennes liv under den sista tiden.

I början av 40-talet var Dagmar gift med en officer, men Àktenskapet varade bara i fyra Är. Anders letar Àven reda pÄ Elias Körner (Anders Ek), en konstnÀr som levde ihop med Dagmar under en tid men till sist söp bort alla chanser att fÄ till ett fungerande förhÄllande med henne. Ju mer Anders grÀver i Dagmars historik, ju mer förbryllad blir han. Vem var hon och varför tog hon livet av sig?

TĂ€t mystik
Det finns nÄgot Hitchcockskt över den hÀr berÀttelsen. Mystiken ligger tÀt och Henning gestaltar den gÄtfulla flickan pÄ ett sÀtt som gör att man undrar hur hon kunde lÄta sig gÄ förlorad sÄ fullstÀndigt. Det Àr Ätminstone sÄ femtiotalspubliken mÄste ha kÀnt nÀr de sÄg filmen. För en modern tittare framstÄr det som ganska sjÀlvklart efter ett tag att Dagmar var homosexuell och olyckligt kÀr. Det avslöjandet kommer inte förrÀn i slutscenen, men det Àr tillfredsstÀllande att se hur skickligt Ekman knyter ihop alla hÀndelser som Anders Wikner grÀver fram.

Det spelar ingen roll om Ekman har snott manuskonstruktionen frÄn En sensation (1941); sÀttet att vÀva in tillbakablickar frÄn en mÀnniskas liv och knyta det till nutiden fungerar alldeles utmÀrkt Àven hÀr. Redan i första scenen sÀtter kompositören Erland von Koch den rÀtta tonen; hans illavarslande musik Äterkommer dÄ och dÄ och blir ett minnesvÀrt tema för Dagmar Brinks tragik. Filmen Àr ett fascinerande tidsdokument frÄn en era som betraktade en annorlunda sexuell lÀggning som en sjukdom. Skildringen av hur frisk men olycklig Dagmar framstÄr just för att hon inte kan fÄ det som alla heterosexuella kan fÄ framstÄr som före sin tid.

Det hÀr var Hennings mest minnesvÀrda roll, men hon Àr omgiven av fina skÄdespelare; Palme och Tengroth som det nyfikna paret, Ek som den pretentiöse periodaren och Karl-Arne Holmsten som den stilige charmören som avverkar kvinnor pÄ löpande band.

För nĂ„gra veckor sedan tog en av min systers grannar livet av sig. Det Ă€r lĂ€tt att förfĂ€ras av en sĂ„dan hĂ€ndelse och fascineras av vad som möjligtvis ledde fram till den. Det Ă€r Ă„tminstone en tröst att veta att nuförtiden mĂ„ste homosexualitet vara en mindre vanlig anledning till att nĂ„gon begĂ„r sjĂ€lvmord. Åtminstone i det hĂ€r landet.

Flicka och hyacinter 1950-Sverige. 89 min. Svartvit. Producerad, regisserad och skriven av Hasse Ekman. Foto: Göran Strindberg. Musik: Erland von Koch. I rollerna: Eva Henning (Dagmar Brink), Ulf Palme (Anders Wikner), Birgit Tengroth (Britt Wikner), Anders Ek, Gösta Cederlund, Karl-Arne Holmsten… Keve Hjelm, Sven-Eric Gamble, Gudrun Brost.

 

IMDb

What do you think?

0 / 5. Vote count: 0

Got something to say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.