• Post category:Reviews in Swedish
  • Post last modified:November 26, 2020

Detaljer: Det blir aldrig som man tÀnkt sig

detaljerNĂ€r Lars NorĂ©n och Kristian Petri började arbeta pĂ„ att filma en av den berömde dramatikerns pjĂ€ser var det Petri som fick idĂ©n om korsbefruktning. Skulle det inte vara intressant att föra samman tvĂ„ pjĂ€ser och se vad de kan ge varandra? NorĂ©n tĂ€nde till och sĂ„ kom det sig att bĂ„de ”Detaljer” och ”November” blev filmade pĂ„ en och samma gĂ„ng. Resultatet, som blev Petris andra spelfilm efter Sommaren (1995), hyllades pĂ„ de flesta hĂ„ll men för mig Ă€r nog just sjĂ€lva korsbefruktningen den idĂ© jag tycker bĂ€st motiverar filmens existens.

Utspelar sig under tio Ă„r
Vi möter fyra personer. LÀkaren Ann (Pernilla August) och förlÀggaren Erik (Michael Nyqvist) Àr gifta. Ann möter dramatikern Stefan (Jonas Karlsson) första gÄngen nÀr han kommer till henne med diverse hypokondriska besvÀr. Erik möter Emma (Rebecka Hemse) första gÄngen nÀr hon kommer till honom som aspirerande författare. Hon Àr gift med en amerikan, men förhÄllandet varar inte och sÄ smÄningom inleder hon en relation med Stefan. Filmen utspelar sig under tio Är, mellan 1989 och 1999, och vi bevittnar ögonblick ur de hÀr mÀnniskornas liv tillsammans. Paren glider isÀr sÄ smÄningom och byter livskamrater med varandra; Erik gifter sig med Emma, Ann med Stefan. Inte för att det fungerar sÄ mycket bÀttre. Det tycks inte spela nÄgon roll att deras borgerliga liv skÀnker dem bekvÀmligheter och trygghet, att de kan resa till vackra platser som Florens, att de kan gÄ pÄ flotta fester.

Allt förblir kallt och stelt. BĂ„da paren försöker skaffa barn, men det gĂ„r inte. Samtidigt fĂ„r vi Ă€ven se de hĂ€r personerna samlade i ett gammalt, lantligt hus dĂ€r de sitter runt ett bord och pratar om vad de gick igenom och hur de kĂ€nde. Det Ă€r den delen av berĂ€ttelsen som Ă€r lĂ„nad frĂ„n ”November”; uppenbarligen möts kvartetten igen i döden och de ser betydligt lyckligare ut Ă€n i livet.

Överdrivet psykologiserande
Det Àr mycket elÀnde och ens kÀnslor för filmen beror sÀkerligen pÄ hur man kÀnner för karaktÀrerna. SkÄdespelarna gör sitt bÀsta för att skaka liv i dem. Det Àr upp till denna magnifika kvartett att fÄ Noréns dialoger att fungera, dessa texter som Àr överdrivet psykologiserande, stelt skrivna och tungrodda. Ibland kÀnns det som att halva filmen bestÄr av vresiga frÄgor och svar mellan rollfigurerna om ingenting, men hÀr finns ögonblick dÄ Norén fÄr till det. En replikvÀxling gÄr ut pÄ att Àktenskap faller samman just för att man pratar med varandra, inte tvÀrtom. Kanske Àr det ohÀlsosamt att komma varandra lite för nÀra?

SÀrskilt Karlsson Àr minnesvÀrd som den intensive och uppenbart dödssjuke Stefan. Kanske finns det en risk för att vi frÀmst minns honom för scenen dÀr han sÀtter pÄ Ebba Hultkvists 15-Äriga rollfigur över diskbÀnken, men vi bör lyfta blicken.

Petri och hans team har gjort ett gott arbete. Även vid de stunder dĂ„ ens uppmĂ€rksamhet hotar att överge filmen finns det alltid tekniska detaljer som hĂ„ller en kvar. Jag gillar sĂ€rskilt hur en smĂ„tt obehaglig scen mellan Karlsson och Nyqvist mot slutet Ă€r klippt. Det Ă€r som om allt Ă€r en mardröm, som om karaktĂ€rerna lever i ett eget vakuum utan att ha kontakt med omvĂ€rlden. Gripande blir det inte, men man kan inte lĂ„ta bli att fascineras en smula, trots kylan.

Detaljer 2003-Sverige-Danmark-Italien-Storbritannien. 115 min. FĂ€rg. Regi: Kristian Petri. Manus: Jonas Frykberg. PjĂ€ser: Lars NorĂ©n (”Detaljer”, ”November”). Foto: Göran Hallberg. I rollerna: Pernilla August (Ann Falk), Michael Nyqvist (Erik Falk), Jonas Karlsson (Stefan), Rebecka Hemse (Emma), Ebba Hultkvist, Gustaf SkarsgĂ„rd
 Ingela Olsson, Leif AndrĂ©e, Gunnel Fred, Michalis Koutsogiannakis. 

Guldbagge: BÀsta manliga huvudroll (Karlsson).

 

IMDb

What do you think?

0 / 5. Vote count: 0

Got something to say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.