• Post category:Reviews in Swedish
  • Post last modified:December 7, 2020

Svensson Svensson: Ett förutsÀgbart unikum

svenssonsvenssonDet finns aldrig nÄgon garanti för att det som Àr annorlunda och utmanande Àr det som kommer att vinna tittare. Det kan tyckas vara beklagligt, men det Àr ocksÄ sÄ att det som Àr enkelt inte bör föraktas nÀr det Àr vÀlgjort. Den grund som Svensson Svensson stÄr pÄ Àr av samma typ som har inspirerat nÄgra av amerikansk tv:s största framgÄngar. Komediserier om familjer fungerar ofta dÀrför att de flesta mÀnniskor lÀtt kan identifiera sig med karaktÀrerna och situationerna. Men de svenska exemplen Àr trots det lÀttrÀknade. Det Àr dÀrför inte överraskande att tre vÀnner kom att snegla Ät USA och bestÀmde sig för att inte rÀdslas det beprövade.

En första massiv framgÄng
De tre vÀnnerna var Michael Hjorth, Johan Kindblom och Tomas Tivemark, manusförfattare som 1995 samlade sig i ett produktionsbolag som skulle heta just Tre VÀnner. Svensson Svensson blev deras första massiva framgÄng. Serien spelades först in i tvÄ omgÄngar, 1994 och 1996. Familjen hette alltsÄ Svensson (behöver jag nÀmna att de Àgde en Volvo?) och bestod av Lena (Suzanne Reuter) som hade en lovande karriÀr pÄ banken i det sömniga samhÀllet Vivalla, Gustav (Allan Svensson) som hade en mindre lovande karriÀr som brevbÀrare, samt barnen Max (Gabriel Odenhammar) och Lina (Chelsie Dickson). Under den första sÀsongen var deras granne en levnadsglad singeltjej; hon ersattes sedermera av det nygifta och lÀtt naiva paret Forslund.

Kanske den frÀmsta anledningen till varför serien blev en succé var den energi som Reuter och Svensson gav sitt gifta par. De levererade sina repliker med perfekt timing och hade Àven ett bra samspel med de mindre rutinerade barnen. Det faktum att manusen var bÄde trÀffande och roliga gjorde att Svensson Svensson skilde sig frÄn de flesta andra svenska serier. FörutsÀgbart, ja, men dÀrmed ocksÄ ett unikum.

Utsökt syrlig elegans
Det fanns kÀrlek i familjen Svensson, men ocksÄ syra sÄ det rÀckte och blev över. Kanske Àr det sÄ hÀr det ser ut runtom i Sverige. Kanske Àr det sÄ hÀr Àktenskapet och den medelÄlders mannen fungerar i det hÀr landet. Gustav var snÀll, i det nÀrmaste mesig, inte alltför begÄvad och ganska misslyckad i sitt yrkesliv. Han var trogen socialdemokrat och idoliserade Björn Borg. Han var benhÄrt konservativ och hans hjÀrta klappade alltid för familjen, vilket Lena försökte uppskatta nÀr hans planer fallerade.

Det var lÀtt att sympatisera med Gustav och det fanns nog mÄnga drag i honom som pÄminde tittarna om sig sjÀlva eller nÄgon de kÀnde. Av nÄgon anledning var det nödvÀndigt att förlöjliga honom i varje avsnitt; det kunde ta sig elaka former och man hade aldrig kunnat skildra Reuters karaktÀr pÄ det sÀttet, men Gustav fick stÄ ut med det. Det var vÀl straffet för hans sjÀlvgodhet. Lena dÀremot hade fÄ negativa drag, förutom att mobba sin make, vilket hon gjorde med den utsökt syrliga elegans som har blivit Reuters varumÀrke.

11 Är efter den andra sÀsongen gjorde serien en överraskande comeback med nya avsnitt. Gustav var nu förtidspensionerad och barnen hade flyttat ut, Àven om de fortfarande var en viktig del i förÀldrarnas liv. Det var en mÀrklig syn. Ett decennium hade passerat, men det var lite som att tiden hade stÄtt stilla. Konservativt, visst, men imponerande stilsÀkert.

Svensson Svensson 1994-1996, 2007-2008:Sverige. Gjord för tv. 50 avsnitt. FÀrg. Upphov: Michael Hjorth, Johan Kindblom, Tomas Tivemark. I rollerna: Suzanne Reuter (Lena Svensson), Allan Svensson (Gustav Svensson), Gabriel Odenhammar (Max Svensson), Chelsie Dickson (Lina Svensson, 94-96), Claudia Galli (Lina Svensson, 07-08), Felix Engström (07-08), Embla Hjulström (07-08), Charlotte Strandberg (94), Fredrik Dolk (96), Anna Lindholm (96).

Trivia: Den danska serien Madsen og Co. (1996-2000) Ă€r en variant av den hĂ€r serien. Följd av tvĂ„ filmer (först ut Ă€r Svensson Svensson – filmen (1997)) samt tvĂ„ scenfarser.

MEDEL

IMDb

What do you think?

0 / 5. Vote count: 0

Got something to say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.