Beck

HAN VET ATT DET HAR BEGÅTTS ETT BRUTALT MORD. HANS ENDA SPÅR ÄR EN KODAD ADRESS PÅ INTERNET FRÅN EN MAN SOM KOMMER ATT MÖRDA IGEN OCH IGEN…

beckTre år efter de sex filmerna om Martin Beck i Gösta Ekmans gestaltning var det dags för en ny laddning, men en betydligt förändrad sådan. Här blåser det obehagligt kalla vindar i det Sverige som skildras. En hyfsat spännande historia om en man som utnyttjar unga killar i barnporr på nätet och sedan mördar dem; skådespelarna är bra. Samhällskritiken liknar den som fanns på Sjöwall-Wahlöös tid, men det känns som att rollfigurernas namn bara har lånats och att vi inte längre känner igen de här poliserna.

1997-Sverige-Danmark-Norge-Tyskland. 94 min. Färg. Regi: Pelle Seth. Manus: Rolf Börjlind. I rollerna: Peter Haber (Martin Beck), Mikael Persbrandt (Gunvald Larsson), Figge Norling (Benny Skacke), Stina Rautelin, Per Morberg, Niklas Falk… Ingvar Hirdwall, Michael Nyqvist.

Trivia: Kallas ibland Lockpojken när den visas på tv. De övriga sju Beck-filmerna i den här omgången är Spår i mörker (bio), Mannen med ikonerna, Öga för öga, Vita nätter, Pensionat Pärlan, Monstret och Moneyman (de sista sex är videoutgåvor). 2001-2002 kom ytterligare åtta filmer som började med Beck – Hämndens pris; samma sak upprepades 2006-2007 och den omgången inleddes med Beck – Skarpt läge. Den fjärde omgången innefattade två biofilmer, Beck – I stormens öga (2009) och Beck – Levande begravd (2010). En serie med åtta tv-filmer visades 2015-2016, där Beck – Rum 302 var först ut, följd av ytterligare fyra tv-filmer 2020.

6 kopia

 

IMDb

What do you think?

0 / 5. Vote count: 0

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.