• Post category:Reviews in Swedish
  • Post last modified:July 11, 2020

Brandbilen som försvann

HISTORIEN OM ETT BROTT.

brandbilensomforsvannDen första filmen i den första serien om Martin Beck visades på bio men manuset, en konventionell story om i huvudsak en tysk brottslings framfart i den undre världen, kan knappast ha varit anledningen. Filmen börjar dock med en explosion i en villa och slutar med dramatik på Arlanda, så filmmakarna räknade nog med att den sensationella inramningen skulle locka publik. Det blir hyfsat underhållande. Sjöwall-Wahlöös brokiga mordgrupp blev levande tack vare skådespelarna och Stefan Nilssons melankoliska musik är suverän; melodislingan är en av filmseriens stöttepelare.

1993-Sverige-Tyskland. 90 min. Färg. Regi: Hajo Gies. Bok: Maj Sjöwall, Per Wahlöö. Musik: Stefan Nilsson. I rollerna: Gösta Ekman (Martin Beck), Kjell Bergqvist (Lennart Kollberg), Rolf Lassgård (Gunvald Larsson), Niklas Hjulström, Bernt Ström, Torgny Anderberg… Tova Magnusson-Norling.

Trivia: Det finns sex filmer i den här serien. De som visades på bio var den här, Mannen på balkongen och Stockholm Marathon. De som gavs ut på video direkt var Roseanna, Polismördaren och Polis polis potatismos. I slutet på 90-talet kom en ny filmserie om Martin Beck, med nyskrivna manus. Beck (1997) var först ut där.

 

IMDb

What do you think?

5 / 5. Vote count: 1

Got something to say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.